Wigilijne menu – zaplanowane już?

wigilia

Niejedna gospodyni domowa już dawno zaplanowała menu na kolację wigilijną i dalszy ciąg świąt. A ile regionów, miast i wsi w Polsce i za granicą tyle może być różnych potraw, które gościć mogą na wigilijnym stole. Są jednak te, które goszczą w większości domów, np. barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, groch z kapustą, karp w panierce lub w galarecie, śledzie, paszteciki, kutia no i oczywiście makowiec. W niektórych domach barszcz czerwony zastępowany jest postnym żurkiem, gotowanym z dodatkiem aromatycznych grzybów. Bardziej nowoczesne panie domu wprowadzają też do swojego menu nieco odmienne uszka, nadziewane nie kapustą i grzybami a łososiem, serem feta lub szpinakiem. Z zup podawanych podczas wieczerzy wigilijnej sympatią cieszą się również zupa rybna oraz grzybowa z dodatkiem np. fasoli „jaś”.

Pierogi również mogą być nadziane różnymi przysmakami, te tradycyjne z kapustą i grzybami, ale i z samą kapustą, ze szpinakiem, tzw. „ruskie”, z rybnym nadzieniem i tu można puścić wodze kulinarnej wyobraźni. Podać je można również na różne sposoby gotowane z wody lub ugotowane i opieczone na patelni, te drugie, chrupiące jednak więcej ludzi preferuje, ja zresztą też.

Groch z kapustą, lub u niektórych fasola „jaś” z brukselką to następne rarytasy kolacji wigilijnej. Groch z kapustą podawany jest przeważnie jako dodatek do ryb, karpia lub pstrąga. Fasolka z brukselką natomiast podane jest jako osobne danie, polane może być roztopionym masełkiem z bułką tartą.

Karp, jako jedna z najważniejszych potraw podany może być na wiele sposobów, smażona „dzwonka” lub filet, lub w galarecie, albo po prostu zupa rybna z kawałkami karpia. Moim zdaniem smażona „dzwonka” w panierce to najlepszy sposób jego podania, ale to już indywidualne gusta każdego z nas.

Sposobów przyrządzenia śledzi jest też bardzo wiele, od tych na ostro z cebulą, ketchupem, po te na słodko z owocami, bakaliami, aż po pieczone z miodem.

Paszteciki drożdżowe lub z ciasta francuskiego z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów to bardzo dobry dodatek do barszczu czerwonego gotowanego z suszonymi grzybami. w dzisiejszych czasach mamy o tyle dobrze, że ciasto francuskie możemy kupić w sklepie, gdyż zrobienie go samemu jest bardzo praco- i czasochłonne. Gdy zostanie nam nieco drożdżowego lub francuskiego ciasta wykorzystać możemy go w celu zrobienia słodkości na wigilijny stół, np. dodając do niego masę makową z bakaliami lub inne słodkie nadzienie upiec możemy pyszne ciasteczka.

Obok sernika, ciasta królewskiego z orzechami najpopularniejszym jest jednak makowiec. Ile gospodyń, tyle też sposobów na to ciasto. Makowiec może być drożdżowy, na kruchym cieście, zawijana strucla, tort makowy z bakaliami oblany czekoladą i wiele innych makowych smakołyków. W wielu regionach popularną, słodką potrawą jest kutia, której głównym składnikiem jest właśnie mak. Oprócz maku królują tam też: orzechy, bakalie, pszenica, makaron lub robione ręcznie kluski no i oczywiście miód. Kutia najlepiej smakuje na ciepło, ale to też kwestia smaku i podniebienia każdego z osobna.

Moda kulinarna, tak samo jak odzieżowa zmienną jest, ale ważne jest to, że tradycja wspólnego biesiadowania, śpiewania kolęd i rozmów przy świątecznym stole jest nadal utrzymywana. Dlatego też na te zbliżające się Święta Bożego Narodzenia i cały najbliższy 2014rok pragnę Państwu złożyć najserdeczniejsze życzenia, aby ten piękny czas upłynął Wam w naprawdę rodzinnej, pełnej miłości i śpiewu kolęd atmosferze. A 2014rok był dużo lepszy od mijającego 2013roku.

Dodaj komentarz

Proszę wypełnić wszystkie pola formularza. Adres e-mail nie będzie opublikowany.