Tort weselny – przepełniony słodkością i … miłością

Jedna z najważniejszych chwil wesela jest niewątpliwie krojenie torta i smakowanie go przez Państwa Młodych i gości. Firmy cukiernicze prześcigają się w coraz to ciekawszych pomysłach co do jego wyglądu i aranżacji. Dlatego przed dokonaniem wyboru odpowiedniej cukierni należałoby zrobić lustrację czy to po znajomych i rodzinie jak i w internecie. Najlepszym wyjściem byłaby degustacja i zobaczenie na żywo jak dany tort wygląda. Bardzo dużo takich firm ma swoje strony internetowe i ciekawe portfolio, które można wcześniej pooglądać i wybrać te, które chcielibyście zobaczyć na żywo.

Wybierając tort weselny dobrze byłoby, aby był on również dopasowany do kolorystyki i stylu dekoracji wesela, czy wizerunku Państwa Młodych. Najczęściej wybieranymi są torty w kształcie piętrowych kwadratów czy kół, ale równie często zdarzają się bogato strojone w kwiaty i złote elementy torty fantazyjne z wracającymi „do łask” figurkami Państwa Młodych. Bardziej wyszukane kształty, a często zdarzające się w dzisiejszych czasach to np. tort w kształcie karocy z marcepanowymi schodami i śmiesznie ustawionymi figurkami nowożeńców.

Smak torta to już indywidualny wybór nowożeńców lub rodziców organizujących przyjecie weselne. Natomiast warto zwrócić uwagę na to, aby wybierać raczej uniwersalne smaki, jak np. śmietankowy , czekoladowy, kawowy czy wiśniowy, aby dogodzić większej ilości gości.

Najważniejszą kwestią jest krojenie torta, które najczęściej przypada w udziale Państwu Młodym, podczas tzw. „oczepin”. Miłym gestem jest ukrojenie i przekazanie pierwszych kawałków rodzicom, jako swego rodzaju podziękowanie za przygotowanie tak wspaniałego przyjęcia. Gestem pełnym miłości jest również karmienie się nawzajem pierwszymi kęsami torta prze Państwa Młodych, a następnie roznoszenie części osobiście gościom przez nowożeńców a reszty przez kelnerów.

Dodaj komentarz

Proszę wypełnić wszystkie pola formularza. Adres e-mail nie będzie opublikowany.