Jaki catering wybrać na nasze wesele?

nowocześni kelnerzy

Firma cateringowa może zadbać o każdy szczegół waszego wesela. W gastronomii natomiast istnieją trzy style, według których obsługiwani są goście. Dwa z nich – francuski i rosyjski wywodzą się z tradycji i etykiety. Stworzone były w XVIII wieku, a używane nadal w XIX wieku.Trzeci tzw. nowoczesny styl zaczął rozprzestrzeniać się na początku XX wieku w hotelach i domach weselnych i stał się sławny na całym świecie po II wojnie światowej. Aby pomóc wam wybrać najbardziej odpowiedni i pasujący styl do waszego ślubu i wesela, przedstawię parę zalet i wad każdego z tych trzech stylów.

W stylu francuskim każdy z gości sam wybiera na co ma ochotę i czego chciałby skosztować z danego menu. Ten styl jest bardzo elegancki, ale także bardzo powolny. Jeśli macie przyjęcie weselne na około 100 osób sami możecie pomyśleć ile by trwało zaserwowanie obiadu, gdyby każdy wybierał inne danie z zaproponowanego zestawu menu w którym, np. jest pięć rodzai przystawek, tyle samo zup i drugich dań. Takie serwowanie trwałoby wieczność a pierwszy taniec byłby po około trzech godzinach od rozpoczęcia przyjęcia. Jest to rzeczywiście ukłon w stronę gości, ale za to goście również musieliby bardzo długo czekać na rozpoczęcie upragnionej zabawy weselnej.

wesele w XVIIIw.

O francuskich omletach czy tartach z karmelizowanymi jabłkami w XVIII wieku mogli goście tylko pomarzyć, ale i tak zabawa wtedy była przednia, a kuchnia pełna pracowników:

francuski styl

weselny styl francuski

Styl rosyjski jest bardzo zbliżony do francuskiego, przede wszystkim pod względem długości serwowania dań. Zgodnie z tym stylem kelnerzy serwują wybrane przez młodą parę wcześniej, wszystkie takie same dania, ale za to goście mają możliwość poproszenia o mniejszą porcję, czy dodatkowy sos do danego dania. Ten styl jest również bardzo elegancki przez to, że kelnerzy muszą spełnić wszelkie zachcianki gości, ale jest on również powolny, za to w kuchni praca również wre.

firma gastronomiczna XVIIIw.

Nowoczesny styl jest najszybszy, najlepiej zorganizowany, ale w nim goście nie mają ani możliwości wyboru dania dla siebie ani wielkości porcji. Tutaj serwowane dania „wychodzą” z kuchni wszystkie takie same, tak samo udekorowane i wszystkie takie same porcje. Wyjątkiem są tu porcje dziecięce, które mogą być mniejsze po wcześniejszym zgłoszeniu ile takich porcji dla dzieci sobie życzycie.

nowocześni kelnerzy

Idąc w stronę nowoczesności, coraz częściej na naszych polskich stołach królują tzw. stoły tematyczne. Jeśli posiadacie orientalny smak lub skłaniacie się do zdrowszego jedzenia, stół z japońskim jedzeniem, typu sushi będzie miłą odmianą i na pewno zaskoczeniem dla części gości.

tematyczny stół - sushi

W tym wypadku należy wziąć pod uwagę fakt, że nie wszyscy lubią sushi i powinniście być gotowi zaoferować inny stół z daniami kuchni narodowej.

bufet szwedzki na wesele

Jeśli natomiast chiński styl to motyw przewodni waszego wesela dobrze byłoby przygotować zestaw wraz z pałeczkami dla każdego gościa, który na pamiątkę będzie go mógł sobie zabrać do domu. Wyjątkiem od serwowania jednolitych dań są osoby uczulone na pewne produkty lub wegetarianie, czy weganie. O takich osobach powinniście poinformować firmę, która gastronomicznie obsługuje wasze wesele, gdyż dla nich trzeba przygotować coś całkiem innego jak dla pozostałych gości.

bufet szwedzki w Hotelu Łokietek

Alkohol, kolorowe drinki, wino to również części cateringu obecnego przeważanie na wszystkich przyjęciach. Zakup alkoholu leży po waszej stronie lub możecie go zlecić firmie cateringowej. Jednak to wy musicie wykalkulować ile butelek mocnego alkoholu będzie wam potrzebne. Pół litrowa butelka dzieli się na 10 kieliszków o pojemności 50 ml, natomiast z normalnej butelki wina – 750 ml, nalejemy ok 5 kieliszków po 150 ml na jeden kieliszek. Należy to dobrze skalkulować, żeby podczas tego jednego z najwspanialszych dni waszego życia niepotrzebnie się nie denerwować. Bardzo często organizowane są stoły szwedzkie własnie z różnego rodzaju alkoholami, do którego mogą podejść sobie goście i skosztować który im się żywnie podoba.

stoły tematyczne na weselu - alkohole

Podczas nowoczesnego wesela modnym jest też wynajęcie profesjonalnego barmana, który podczas trwania waszego przyjęcia serwował będzie różnokolorowe drinki.

atrakcja - pokaz barmański

Będzie to na pewno nie lada atrakcja dla wszystkich gości, gdyż jednym z punktów przyjęcia może być właśnie pokaz sztuki barmańskiej wykonany przez wynajętego barmana.

pokazy barmańskie na weselu

Często zadaniem firmy cateringowej jest również przygotowanie winietek z nazwiskami gości i numerów stolików. I tutaj również należy się wcześniej umówić i ustalić, czy winietki są odgórnie rozmieszczone na stołach gości przez państwa młodych, czy goście mają wybór miejsca zasiadania, który dajemy im wręczając zaproszenie.

winietki i numerki na stół weselny.

Ten nowoczesny styl, dający możliwość wyboru miejsca jest jeszcze rzadko stosowany, a jest on sam w sobie bardzo elegancki, nawiązujący do francuskiego stylu wesela.

winietki

Dodaj komentarz

Proszę wypełnić wszystkie pola formularza. Adres e-mail nie będzie opublikowany.